15.06.24 05:47
НачалоЕдин ден с ...Алистър Тейт: През 2013 г. изкарах страхотна седмица в България

Алистър Тейт: През 2013 г. изкарах страхотна седмица в България

През последните 30 години Алистър Тейт се е утвърдил като един от водещите голф журналисти. През своята кариера Алистър се е докоснал до най-великите играчи в този спорт отразявайки десетки Райдър Къп мачове и мейджър турнири.

Алистър, благодаря за това интервю. Разкажи ни как се влюби в голфа?

Моите родители бяха членове на един голф клуб в Канада. Когато бях на 18 няколко пъти ме заведоха с тях на голф игрището, където и аз опитвах да играя. Това беше единственият спорт, за който усещах, че няма да стана добър в него. След като емигрирахме от Шотландия в Канада тренирах футбол, баскетбол, волейбол, лакрос, тенис и още няколко спорта. Мога да кажа, че бях на едно прилично ниво във всичи тях, особено във футбола. Това не е изненада имайки предвид факта, че съм роден в Шотландия. Голфът ми се видя доста труден, но това ме караше да се посветя повече на него и да се опитам да стана по-добър на игрището. Така започна увлечението ми по голфа, което продължава и до днес.Alistair Tait

Как започна кариерата ти на голф журналист. Беше ли планувана, или просто така се случиха нещата?

Донякъде беше планирано. Бях решил да ставам професор по английски, но през цялото време докато пишех магистърската си теза не спирах да повтарям на моя научен ръководител, че искам да пиша за голф списание. Прекарах безброй часове в библиотеката в Торонто, където ходех да пиша магистърската си теза, но реално се ровех в стари спортни вестници и четях материали за историята на голфа. След като приключих с магистратура с жена ми се преместихме обратно в Англия. Малко след това попаднах на обявя за помощник редактор в списанието Today’s Golfer. Кандидатствах, получих работата и така започна всичко.

Помниш ли кой беше първият турнир, на който присъства като голф журналист?

О, да, помня. Първият ми турнир бе Volvo PGA Championship в Уентуърт през 1989, спечелен от Ник Фалдо.

През годините си бил на безброй много турнири от различна категория. Има ли някой, който се откроява от останалите?

Откритият шампионат е най-специалният турнир в индивидуалния голф. Той е изпълнен с толкова много история, а и всяка година се играе на линкс игрище. Като усещане и емоция нищо не може да се сравни с Райдер Къп. Атмосферата там е доста наелектризираща, понякога дори враждебна. Виждали сме го това в Бруклин през 1999 г. и Хейзълтайн 2016 г. Опасявам се, че през 2022 в Ню Йорк може дори да стане грозно за гледане.Alistair Tait

Дължината в ударите, или бавната игра? Кое е най-големият проблем в днешния голф?

Определено бавната игра, защото това засяга всички. Проблемът с дължината на ударите касае главно играчите от най-високо ниво. Времето е водещият проблем, на който трябва да се намери решение, за да върви играта напред. Кой иска да прекара пет часа на голф игрището? Младите със сигурност не предпочитат това. За тях изглежда е по-добре да прекарат това време пред мобилния си телефон.

Мислиш ли, че скоро ще видим играч над 50 с триумф в някой от регулярните мейджър турнири?

Да! Това най-вероятно ще се случи на Открития шампионат или Мастърса в Огъста. Предимството на Мастърса е, че там броя участници е доста лимитиран. През последните години няколко пъти видяхме Берханд Лангер да е в челото на класирането, въпреки че вече бе по-близо до 60-те, отколкото до 50-те си години. При Открития шампионат пък виждаме, че дължината на началните удари не е водеща. Там по-важно е пласираш ударите си на правилните места. Видяхме какво направи Том Уотсън през 2009 г., въпреки че бе на 59 години. Подобно нещо стори и Грег Норман. 

Кой е най-добрият играч, който си виждал в твоята професионална кариера?

Тайгър Уудс!

Може ли скоро да видим “Световен” голф тур – обединение на Европейския с американския PGA тур?

Не е изключено. Особено ако двата тура трябва да се справят с предизвикателство като нашумялата Premier Golf League, или подобен проект. Със сигурност двата тура ще се опитат да запазят своите интереси. Не е изключено да видим и поглъщане на Европейския тур от PGA тура. Подобно нещо се случи с женските LPGA тур и Женския Европейски тур.

Кой е любимият ти голф спомен? 

Откритият шампионат през 1989 г. Тогава за първи път срещнах моите любимци, сред които Джак Никлаус, Лий Тревино, Джони Милър и Севериано Балестерос.

Имаш ли любим турнир, който обичаш да посещаваш всяка година?

Откритият шампионат и Аматьорският шампионат. И двата се играят на линкс голф игрища, което ги прави наистина специални. 

Как COVID-19 ще се отрази на професионалния голф? Мислиш ли, че до края на годината ще видим три от мейджър турнирите, каквито са последните планове.

Надявам се да греша, но не мисля, че и трите ще се изиграят. Не знам дали сте се замисляли, но вирусът може да прекъсна една вековна традиция в голфа, каквато е ръкостискането в края на всеки кръг.

Бил ли си някога в България?

През 2013 г. бях на Тракийски скали, за да отразявам Volvo Match Play Championship. Прекарах една страхотна седмица в България, от която ще запомня хубавата риба и българското вино, което имах шанса да опитам.

Има ли нещо, което искаш да споделиш с българските фенове на играта?

Придържайте се към духа на голфа. Това е нещото, което разграничава голфа от всички останали спортове. Третият ред в книгата с правилата на голфа казва” Играйте в съответствие с правилата и духа на играта”. Това казва всичко!

Повече за Алистър може да намерите в неговия личен блог.

Остави коментар

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име

273ФеновеХаресай
69ПоследователиПоследвай
258ПоследователиПоследвай
- Advertisment -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisment -spot_imgspot_img