13.07.24 08:56
НачалоБГ ГолфСтанко Маринов: Голфът е по-достъпен от някои фитнес салони в България

Станко Маринов: Голфът е по-достъпен от някои фитнес салони в България

Станко Маринов е мениджър на националния отбор на България по голф. Той участва в изработването на тренировъчни програми и помага с организацията при пътуването на националния отбор по турнири в чужбина. В момента Станко Маринов е част и от програма за обучение на професионални голф треньори.

Станко Маринов за любовта към голфа

Как започнахте да се занимавате с голф и как се зароди любовта Ви към този спорт?

Беше съвсем случайно през лятото на 2007 година във Варна. По това време се строеше драйвинг рейндж до плажа на квартал Аспарухово и за щастие съдбата ме заведе точно на това място. Там за пръв път хванах голф клъб и ударих голф топче. Бих казал, че любовта ми към голфа се зароди от самото начало. Отдаде ми се възможност да започна да работя на това тренировъчно голф игрище като момче за всичко. Косях тревата, сибирах топки, чистих клъбовете, посрещах клиентите и т.н. Освен , че работех, аз инвестирах и много време в тренировки. Обичах да усещам чувството, което се получава, когато удариш топката с центъра на клъба (sweet spot). Искам да споделя, че преди да отида на голф игрище с 18 дупки аз бях тренирал на драйвинг рейндж 8 месеца и първият ми хендикап беше 19.2. Мисля, че тук е мястото да благодаря на собственика по това време на драйвинг рейнджа във Варна -Тодор Кръстев. Той ми даде шанса да започна да се занимавам с най-хубавата игра на света.Станко Маринов

Трудно ли е човек да се занимава с голф в България?

Не, дори бих казал, че е доста лесно.

Кои са основните предизвикателства, пред които се изправяте ежедневно при практикуването и работата по развитието на спорта у нас?

Главната ми цел за следващите 5 години е да мотивираме, колкото се може повече момичета и дами. Това е предизвикателство в голбален мащаб и повечето голф асоциации, и федерации се фокусират вурху популяризирането на играта сред дамите.

Станко Маринов за националния отбор по голф

Годината започна силно за националния отбор. Само преди седмица Маги Борисова и Денис Стайков се представиха чудесно в Кипър. Какво предстои на националния отбор през 2020 г.?Станко Маринов

Да, страхотно начало на сезона. Поздравявам ги за това, което постигнаха. Денис показва много постоянна игра в послдните 10 месеца и се надявам да продължава да ни радва. Магдалена доказва, колко силна състезателка е, макар че тепърва трупа опит. Мога да кажа,че в момента Маги е втора в българския голф след другата наша голф звезда София Селдемирова. Предстои един интересен голф сезон, където нашите национали ще вземат участие в 2 отборни турнира. Това са European Team Shield за мъже и жени, който ще се проведе в края на месец юли в Правец. Младежите и девойките ще участват на European Young Masters в средата на юли в Чехия. Също така ще имаме представители (едно момче и едно момиче) на Световния открит шампионат за младежи и девойки в Англия – R&A Junior Open, който се провежда веднъж на две години. Младежите и девойките ще играят на откритите първенства на Словения и Унгария. Най-добрите при мъжете и жените Райан Стайков и София Селдемирова ще участват на индивидуалните европейски първенства за мъже и жени.

Какви цели си поставяте за 2020 г.?

Станко МариновЦелите са по-високи от миналата година, защото 2019 година беше най-успешната година за българския голф и надминахме всички наши очаквания. Ще ви изброя някои от целите за 2020 година: 5 спечелени открити шампионата в чужбина, 7 класирания в топ 3 на открити шампионати, спечелване на европейското отборно първенство за мъже и жени.

Близо ли сме до това да видим български представител във водещите про турове при мъжете и жените?

Не бих се заел с прогнози от този тип но бих споделил, че състезателите ни напредват много и за щастие броят им се увеличава. За да достигнем това ниво състезателите и треньорите трябва да преминем дълъг път. Щастие е за мен да виждам, как постигаме успехи на аматьорско ниво в Европа и това е част от процеса. Както във всеки един спорт трябва да изкачим стълбичките към успеха една по една. Не трябва да мислим и вярваме в заблуда, че можем да прескочим всички етапи и директно наш състезател да влезе в някой от туровете.

Когато не сте на игрището гледате ли голф по телевизията?

Обичам да гледам голф, но го правя рядко, защото голфът е моето ежедневие. Когато не съм на игрището отделям цялото си време за семейството. Имам дъщеря на 3 години, казва се Сияна и много обичам да прекарвам свободното си време с нея. Отделно съм 3-та година в програмата за обучение на професионални голф треньори, което също отнема голяма част от времето ми.

Станко МариновИмате ли любим голфър?

Тайгър Уудс е моят идол.
 
А любимо игрище?
 
Най-хубавото игрище, на което съм играл е Jumeirah The Earth Course. Играх там през 2016 г.
 
Има ли нещо, което искате да кажете на българските голф фенове?
 
Пожелавам на всички голфъри един страхотен сезон през 2020 година. На тези, които все още не са започнали да практикуват, искам да кажа, хора, опитайте, колкото се може по-скоро, проучете, попитайте и ще разберете, че голфа е по-достъпен спорт дори и от някои фитнес салони в България! Успех!

Остави коментар

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име

273ФеновеХаресай
69ПоследователиПоследвай
258ПоследователиПоследвай
- Advertisment -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisment -spot_imgspot_img