13.07.24 10:18
НачалоDP World TourГолфът и Олимпийските игри

Голфът и Олимпийските игри

Вчера с официално изявление президентът на МОК Томас Бах заяви, че Олимпийските игри в Токио се отлагат за 2021 г. Това изгелжда като логично решение на фона на случващото се по целия свят. Така Олимпийският голф турнир става поредното събитие от международния голф календар, което се отменя.

Голфът прави своя олимпийски дебют на игрите в Париж през 1900 г. Домакин на събитието е Compiègne Club, който се намира на около 50 км. северно от Париж и е едно от малкото игрища, които са построени извън Великобритания по това време. Мъжкият турнир се провежда на втори октомври като мъжете играя два кръга от по 18 дупки в този ден. Олимпийски шампион става американецът Чарлз Сандс, който записва кръгове от 82 и 85 удара. Втори завършва британецът Уолтър Ръшфорд, а бронза взима друг британец – Дейвид Робъртсън. 

Женският турнир се провежда един ден след мъжкия, като жените играят само девет дупки. Състезанието минава изцяло под доминацията на американките, които окупират първите три места в класирането. Титлата печели Маргарет Абът, която с победата си става и първата американка със златно отличие от Олимпийски игри. Полина Уитиър и Дариа Прат грабват другите две отличия от надпреварата.

На игрите в Сейнт Луис през 1904 г. се провеждат два голф турнири – индивидуален и отборен, като и двата са за мъже. Общо участват 77 голфъри, като всичките са представители на Канада и Щатите. Индивидуалният турнир се провежда в мач плей формат и е спечелен от канадеца Джордж Лайън. Среброто е за Чандлър Ийгън, а бронз взимат Бърт МакКийни и Франсис Нютън. Очаквано домакините окупират първите три места в отборната надпревара и обират всички медали.

По план голфът трябва да е в програмата и за Олимпийските игри през 1908 г. в Лондон. Вътрешни противоречия сред британските голфъри довежда до бойкот от тяхна страна на олимпийския турнир. Така единственият записан участник се оказва победителят от Сейнт Луис преди четири години Джордж Лайън. Предложено му е да вземе златния медал като единствен участник, но той отказва и така голфът не присъства в програмата на Игрите през 1908 г. 

Медалистите от Олимпийските игри в Рио 2016

Следва дълга пауза от повече от 100 години, за да се стигне до триумфалното завръщане на голфа в олимпийското семейство през 2016 г. на Игрите в Рио. Голяма част от водещите играчи по това време не участват, тъй като открито заявяват, че за тях приоритет са мейджър турнирите и Федекс Къп плейофите, които носят много повече приходи и точки за световната ранглиста. Въпреки това на турнира в Рио участват представители на над 35 държави общо в мъжкия и женския турнир. При мъжете златото грабна Джъстин Роуз, оставяйки на два удара зад себе си своя добър приятел Хенрик Стенсън. Бронзовото отличие отива при американците благодарение на Мат Кучар.

Женският турнир е спечелен от Инби Парк, която печели с убедителните пет удара преднина пред Лидия Ко. Трета завършва китайката Шаншан Фенг.

Олимпийската шампионка Инби Парк по време на награждаването

През 2020 г. се очакваше повече от водещите голфъри да намерят място в своя календар за олимпийския турнир, макар че това не бе официално потвърдено. Наситеният голф календар прави олимпийския турнир непривлекателн за много от играчите, които предпочитат да се концентрират върху изявите си в тура, отколкото изявите за чест и слава на Олимпийските игри. Ръководните фактори трябва да помислят как да направят турнира по атрактивен, така че да може да се получи наистина една здрава битка, каквато подхожда на едно олимпийско състезание.

Остави коментар

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име

273ФеновеХаресай
69ПоследователиПоследвай
258ПоследователиПоследвай
- Advertisment -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisment -spot_imgspot_img