21.05.24 06:45
НачалоБГ ГолфРайан Стайков - българската следа в световния голф

Райан Стайков – българската следа в световния голф

Райан Стайков е най-успешният български голфър към момента въпреки крехката си възраст. Райан е един от тримата българи, които имат точки за световната голф ранглиста за аматьори, а преди малко повече от две седмици той триумфира на Откритото първенство на Кипър за младежи. Преди победата в Кипър Райан Стайков регистрира много добро класиране на турнира за младежи (16-18 години) Хонда Класик, който се проведе на PGA National Resort & SPA в щата Флорида. Това е игрището, на което всяка година сили мерят и най-добрите състезатели от американския PGA тур. Райан Стайков раздели четвъртото място с още двама представители на домакините.

За голфа и успехите на игрището

Райан, поздравления за победата в Кипър и четвъртото място във Флорида. Как се почувства след като видя топката да влиза в дупката при опита ти за бърди на последната плейоф дупка?

Много благодаря за поздравленията! Наистина, тези два месеца бяха невероятни! Последният удар за победата ми в Кипър не беше лесен, предвид залога и напрежението, което изпитвах. Толкова концентрация бях вложил в изпълнението му и когато видях топката да влезе в дупката, всичката енергия, която бях насъбрал през тези няколко дни сякаш изведнъж излезе от тялото ми. Радостта ми беше огромна. С тази победа си доказах, че с правилната нагласа и мислене, няма значение срещу кого си застанал.

Кое оценяваш като по-голям успех, победата от изминалата седмица в Кипър, или четвъртото място от Хонда Класик?

Със сигурност представянето ми в Кипър, защото в крайна сметка победата си е победа! Ryan Staykov Bulgaria Amateur Open Golf Championship 2018

Как се запали по голфа? Той не е сред най-популярните спортове в България

Голфът в България не получава особено голямо внимание, но се надявам в следващите няколко години все повече български деца да опознаят този спорт. При мен, баща ми ме запозна с голфа, но човекът, който истински ме запали да тренирам е брат ми – Денис, който също е състезател в националния ни отбор.

Трудно ли е да се практикува голф в България? Какви са трудностите, с които се справяш всеки ден, за да може да тренираш любимия спорт?

Тренировките си ги провеждам на Равно Поле и и ги намирам много удовлетворяващи. Първа смяна съм в училище и ходя до голфа през следобяда. Опитвам се да прекарвам колкото се може повече време на голфа, за да мога да съм възможно най-конкурентоспособен.

Бъдещите цели

Поставил ли си си конкретни цели за годината, или просто ще продължиш да тренираш както досега и каквото стане?

Целта ми за 2019 е да спечеля още два международни турнира. Също искам да завърша подобаващо последната си година в училище.

Имаш ли любимо игрище?

Любимито ми игрище е Пирин Голф. Като малък прекарвах летата си на Разложкото игрище, така че го чувствам много близко.

Има ли игрище, на което искаш да играеш един ден? Защо?

Много ми се иска някой ден да играя на Аугуста, най-вече заради историята и играчите, които са се състезавали там.

Имаш ли си любим играч сред професионалистите?

Любимият ми играч сред професионалистите е Хенрик Стенсън. Начинът по който се отнася към играта и уменията да играе наистина ме впечатляват.

Участие в Райдер Къп, или мейджър, кое би избрал, ако може да имаш само едното?

Не искам да придавам по малка важност на едното или другото, защото и двете са ми в списъка с мечтите.

Има ли нещо, което искаш да споделиш?

Искам да благодаря на моите роднини и най-вече на родители ми, които винаги са ме подкрепяли. Също така искам да благодаря  на нашия Капитан – Денис Димитров, мениджъра на отбора – Станко Маринов и треньора ми – Скот Голди.

Райан, благодаря ти за този разговор! Успех през започващия скоро сезон 🙂

Остави коментар

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име

273ФеновеХаресай
69ПоследователиПоследвай
258ПоследователиПоследвай
- Advertisment -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisment -spot_imgspot_img