27.05.24 09:15
НачалоЕдин ден с ...Матиас Грьонберг: Надявам се догодина да поиграя голф в България

Матиас Грьонберг: Надявам се догодина да поиграя голф в България

Матиас Грьонберг е професионален голф играч от Швеция с четири победи от Европейския тур. В момента Матиас е на 49 години и се подготвя да влезе в тура за ветерани през следващата година. Освен с голф Матиасн Грьонбер участва и в различни бизнес начинания в родната Швеция и във Флорида, където живее в момента със семейството си.

Матиас, ти си част от професионалния голф вече почти 30 години. Каква е най-голямата разлика от времената, когато ти стана профисоналист през 1990 г. и сега?

Физическата подготовка и екипировката, с която разполагаме днес. Те помагат да запращаме топката 25 ярда по-далеч. Играта днес е много по-агресивна отколкото беше преди. Днес или правиш много бърдита, или изоставаш назад в класирането.

Матиас, скоро ще празнуваш 50 годишен юбилей. Какви са ти плановете, ще се концентрираш върху европейския Staysure тур, или предпочиташ да играеш в американския Champions тур? 

В края на ноември, началото на декември, ще участвам в квалификационното училище за Чемпиънс тура. Надявам се да заема едно от първите пет места и да си подсигуря картата за следващия сезон. Имам и план “Б”, в случай че не успея да изпълня цената. Вече съм си гарантирал картата за Staysure тура и ще съм там, ако не успея да се класирам за турнирите в Щатите.

Как ти се струва нивото на играта в туровете за ветерани?

Считам, че нивото на игра в Чемпиънс тура е много високо, а конкуренцията е огромна. Хората, които не следят тура отблизо може би мислят, че  голфърите там не могат да играят на топ ниво в редовния ПГА тур, но аз не съм на това мнение.

Мислиш ли, че скоро ще видим играч над 50 години с победа в някой от редовните голф мейджър турнири?

Да, със сигурност! Сред вечераните скоро ще видим играчи като Ърни Елс, Фил Микелсън, Лий Уестууд, Подрейг Харингтън и разбира се моя милост, които ако останат във форма могат да спечелят всеки турнир.

Матиас, имаш няколко професионални победи, но коя е най-ценната за теб?

Върхът за мен е победата ми от 1998 г. на Smurfit European Open, когато спечелих с десет удара пред Мигел Анхел Хименез и Фил Прайс.

Кой е любимият ти спомен от всичките тези години в Тура?

Разбира се турнирите, в които съм стигал до титлите. Но пазя добри спомени и от всичките си пътувания и местата, които съм посетил благодарение на голфа.

Шведските голфъри винаги са били сериозен фактор в европейския голф. Възможно ли е скоро да видим Швеция в ролята на домакин за Райдер Къп?

По-скоро не. Времето в Швеция в края на септември не е най-подходящото за такъв турнир. По-скоро България първа ще приеме Райдер Къп, когато голфа навлезе повече във вашата страна. 🙂

Имаш ли любимо игрище/турнир?

В Европа много харесвам Сейнт Андрюс. В Щатите моите фаворити са Пебъл Бийч и Сибонак.

Кажи ни повече за живота ти извън голфа. Какво обича да прави Матиас Грьонберг, когато не е на игрището?

Имам участие в няколко старт-ъп компании с голф насоченост. Освен това помагам активно на множество компании от Швеция и Щатите да увеличат продажбите на своите продукти чрез моите бизнес контакти. Семейството също е много важно за мен, затова се опитвам да съм добър и покдрепящ съпруг и баща.

Спортната статистика играе сериозна роля в модерния спорт. Къде е ролята ѝ в голфа, мислиш ли, че тя може да повлияе благоприятно на резултатите на даден играч?

Да мисля, че статистиката има място в голфа и може да подобри резултатите на даден играч. Аз лично не използвам такива анализи, аз съм от старата школа 🙂

Бил ли си някога в България?

Не, никога не съм бил в България, но се надявам да посетя страната през следващата година и да поиграя малко голф на вашите игрища.

Има ли нещо друго, което искаш да споделиш с българските фенове на играта?

В голфа винаги имаш два съперника – игрището и самият себе си. Ако успееш да ги контролираш винаги ще постигаш най-добрия си резултат.

Остави коментар

Моля въведете Вашия коментар
Моля въведете Вашето име

273ФеновеХаресай
69ПоследователиПоследвай
258ПоследователиПоследвай
- Advertisment -spot_imgspot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisment -spot_imgspot_img